neděle 23. července 2017

Deti budú pretekať už bez politického balastu. A pred zrakmi legiend

Po atletickej kariére Kašpárková podnikala, v Brne si otvorila štúdio zamerané na regeneračné, rekondičné a redukčné programy. Studio ale predala a teraz je už štvrtý rok športové manažérkou spomínaného Odznaku všestrannosti olympijských víťazov pre školy z celej Moravy.

"Ide o projekt určený pre deti druhého stupňa základných škôl, ktorý v rámci kampane Česko športuje organizuje Český olympijský výbor.Snažia sa tak zvrátiť nepriaznivý vývoj v otázke fyzickej pripravenosti detí a obyvateľstva vôbec, "približuje Kašpárková.

Bol to divný názov, ale prospešná vec

Skratka OVOV niečo pripomína, pred rokom 1989 existoval odznak zdatnosti BPPOV (Buď pripravený k práci a obrane vlasti).

"Vlastne ide o oprášenie niekdajšieho odznaku - nie všetko, čo skôr fungovalo, bolo zlé, aj keď vtedy sa do názvu musel nevyhnutne premietnuť politický balast.Pred pár rokmi to znova založili Robert s Romanom, a aj keď sa disciplíny trochu líši, je to výborná vec, "líči bývalá atlétka, ktorá má na Morave na starosti komunikáciu so školami, semináre pre učiteľov telocviku a organizáciu besied i pretekov.

Mladých športovcov sa na Julisce a na Kotlářce zíde na šesťsto zo 170 škôl z celej republiky. Účastníci finále vzišli z predchádzajúcich kôl a budú súťažiť v desiatke z dvanástich disciplín (deväť povinných a jedna z troch voliteľných).

Zaútočia na štvrtý triumf

Medzi účastníkmi nebude chýbať ani talentovaný Tomáš Kratochvíl z Kaplice, jeden z favoritov v k ategórii trinásťročných. Prečo je medzi favoritov?Už v roku 2011, pri druhom ročníku OVOV, pretekal ako deväťročný medzi o rok staršími chlapcami, a napriek tomu skončil vo finále druhý. Rok nato už vyhral a víťazstvo vo svojej kategórii zopakoval aj v rokoch 2013 a 2014.

Teraz teda môže pridať štvrté víťazstvo v rade.

Práve úspechy v školskom projekte ho priviedli až do atletického klubu Sokol České Budějovice, kde ho pripravuje tréner Jiří cúvať. "Mojou najsilnejšou disciplínou je skok do diaľky," má jasno mladý pretekár a pochváli sa osobným rekordom 611 centimetrov. "Tiež mi ide výška a beh na 60 metrov prekážok," dodá a upresňujú osobné maximá 173 cm, resp. 9,29 sekundy.

Vo všetkých spomenutých disciplínach vedie tohtoročný domáci tabuľky trinásťročných.Atletika už ho pohltila, hoci má pomerne nabitý program. Škola, popoludňajšie tréning v Budějoviciach, večer pr� �chod domov, učenie. Tak to má trikrát týždenne, v ďalších dňoch trénuje v Kaplici.

Na diskotéky nebude čas

Čo je na tom tak príťažlivého?

"To, že atletika je krásna," hovorí takmer zasnene a pri slovách, že napríklad vo futbale či hokeji by si raz mohol prísť na slušné peniaze, len zakrúti hlavou. "Futbal ani hokej ma nebaví, sú to tvrdé športy. A rád sa spolieham sám na seba, v atletike si za úspech alebo neúspech vždy môžem sám.Keď niečo pokazím, môžem sa hnevať len sám na seba, nie na niekoho iného, ​​"má jasno.

A čo diskotéky, kam pomaly začnú mieriť jeho vrstovníci? "Obávam sa, že na také veci nebudem mať čas. Oveľa radšej budem chodiť na atletické tréningy, "pokývne rozhodne hlavou.

Je ešte len na začiatku cesty, možno sa raz stane hviezdičkou, ale takto vôbec neuvažuje. Jeho športové s en? "Teraz sa pripravujem na majstrovstvách republiky starších žiakov, teda aj pätnásťročných. Keby som tam vo výške a diaľke nebol len do počtu, bolo by to prima.A rád by som sa stále zlepšoval, "povie v pokoji.

Jeho športové vzory? "To je jasné, Robert Změlík, Roman Šebrle a David Svoboda, veď sú to olympijskí víťazi," odpovie uznanlivo.

príde aj Dana Zátopková

Tí všetci sa spolu s ďalšími slávnymi športovcami zúčastní piatkové podvečerné exhibícia (začiatok v 17.25) práve v disciplínach OVOV, súťažiť v desiatke disciplín bude aj päť desiatok učiteľov.Medzi prizerajúcimi nebude chýbať Dana Zátopková, bratia Svojanovští, Jiří Daler a množstvo ďalších legiend, v piatok okolo 19.00 hodiny prebehne autogramiáda.

"Odznak všestrannosti je úžasná vec," má jasno David Svoboda, ktorý sa budúci rok vydá do Rio de Janeira za obhajobou olympijského zlata z Londýna.

"Pretože všestrannosť je dobrá vždy. A pre každého. Aj vedec, ktorý báda pri mikroskope, vydrží bádať dlhšie a kvalitnejšie, keď bude v dobrej fyzickej kondícii. Pohyb je dôležitý pre všetky profesie. Snažíme sa tomu ísť naproti, je prima, keď ľudia udržujú rovnováhu tela aj ducha od malička.Preto tento odznak má zmysel, "je presvedčený Sloboda, jedna z tvárí projektu.


Žádné komentáře:

Okomentovat